SVETOVINA TIJELOVA 2019.

Objava: 20.06.2019

Svetkovinu Tijelova, Presvete Krvi i Tijela Isusova, proslavili smo 20. lipnja svečanom svetom misom koju je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s našim župnikom preč. Markom Karačkom i supsidijarom preč. Milanom Begićem, a služio je đakon Ivan Ćorić.

Govoreći o Evanđelju po Luki i Isusovoj zapovijedi „Podajte im vi jesti!“, biskup je poručio kako ovo trebamo shvatiti kao poziv na sudjelovanje u njegovom čudu kojim on hrani ljude. „Ljudi su gladni, i danas, po čitavom svijetu ima onih koji nemaju ne samo kruh svagdanji, nego ni prijateljsku blizinu, ni razumijevanje, ni ljubav… Jean Vanier, taj nedavno preminuli gorostas u brizi za invalide i malene, govorio je: 'slušajte krik siromaha'! Čujemo li mi taj krik, taj vapaj onih koji su sami, koji su bolesni, koji su izgubljeni? I premda je Isus onaj koji može učiniti čudo, nahraniti mnoštvo, on treba nas i naše sudjelovanje. On poziva da se uključe i njegovi apostoli, učenici. Imali su samo pet kruhova i dvije ribe, i sigurno da to nije bilo dovoljno za mnoštvo od pet tisuća samo muškaraca. Pa ipak on traži da apostoli donesu k njemu ono što imaju. Kao kada je čudesno u Kani obdario siromašne mladence vinom, rekavši slugama da napune posude vodom. To je istina o nama ljudima. Mi nemamo ni kruha ni vina, ali imamo to što imamo. I to Isus blagoslivlja i to dostaje gladnima i žednima. Jer Isus ima sve. No on želi da to sve i po nama i našem sudjelovanju s našim mrvicama umnoži i daruje ljudima. Gospodin nas čini danas osjetljivima na svoju prisutnost: on je tu, u Euharistiji, u svetom kruhu i vinu. On nas čini osjetljivima i na potrebe naše braće i sestara, pa premda im ne možemo mi svojim malim mogućnostima zatomiti njihovu glad i utažiti žeđ, to može Gospodin a od nas traži da budemo uz njega i pridonesemo s onim što imamo. Premda je to premalo i nedovoljno, s Isusom je to dovoljno i obilno. Sveti Luka izvješćuje o tom obilju tako što kaže na kraju da je preostalo 12 košara ulomaka tj. ostataka s tog blagovanja“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je ustvrdio i kako je danas dan kada moramo misliti i na to kako Krista – Kruh života donijeti svojim bližnjima, onima koji ga ne poznaju, koji su ga gladni, koji ga nisu sreli i koji su ga žedni. „Mi ćemo nositi Euharistijski kruh u monstranci poslije mise i njime blagoslivljati sve prisutne nas vjernike, ali i sve nevjernike. Čitav ovaj grad sa svim njegovim stanovnicima, i čitavu našu Biskupiju. No, je li dovoljno samo pokazivati Krista u euharistiji? Pokaznica ili monstranca je ona zlatna urešena posuda u koju se stavlja Presveto ili Euharistijski kruh. Njega mi pokazujemo, zato se to i zove pokaznica. No, bi li bilo potrebno da se Krista pokazuje i drugim načinima? Ovo je jednom godišnje, nošenje Presvetog oltarskog sakramenta i pokazivanje izvan crkve, blagoslivljanje njime svih naših i vjernika i nevjernika. No, svaki dan mi ga pokazujemo u nama, ako on u nama boravi, ako on nas hrani, ako je on naše jelo i piće, svakodnevna hrana i potreba, prijatelj bez kojega ne možemo. Tada će to svi vidjeti, pa i kad nećemo izričito to govoriti. Tada će ga moći blagovati i oni koji kažu da ga ne trebaju. Po nama koje on hrani, a koji smo pozvani, kako Isus kaže: Podajte im vi jesti! – dakle, da po nama nitko ne ostane gladan Boga, žedan istine, neishranjen dobrotom, prazan i bez ljubavi… Nahrani nas sve, Gospodine, da budemo uvijek Tebi odani a našoj braći korisni“, zaključio je na kraju biskup.

Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković animirao je glazbom misno slavlje i procesiju koja je već tradicionalno prošla oko Katedrale i kroz gradski park.

Naši prvopričesnici su bili na početku procesije i laticama cvijeća obilježili put kojim smo pronijeli Presveto.

Misnom slavlju pridružilo se i desetak biciklista koji su se povodom 150. obljetnice samostana Marija Zvijezda uputili od Zagreba do Banja Luke.