Prva rasprava za Sinodu

Objava: 26.12.2022

Pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na našeg zaštitnika svetog Kvirina koji je svoje mučeništvo podnio tako što je bačen u rijeku u Sabariji (Szombathelyju) najvjerojatnije 308. godine otvorena je Sinoda naše Sisačke biskupije.

"Naša je želja da pripravu imamo do jeseni 2023., te da potom izaberemo i imenujemo članove Sinode koji bi kroz 2024. održali potrebne sjednice kako bi Biskup mogao iz svih prijedloga donijeti zaključke koje bismo, ako Bog da, proglasili 2025. godine. U pastoralnoj godini 2022./2023. svaka bi župa trebala održati barem pet sjednica na temu Sinoda Sisačke biskupije. U tu svrhu za sve sastanke po biskupiji izrađuju se kateheze, koje će pripremati i dostavljati na župe naš Katehetski ured." ističu u Biskupiji.

Biskupija je otvorila i posebnu e-mail adresu: sinoda@biskupija-sisak.hr na koju se može slati sve kako zajedničke tako i osobne prijedloge. Njih je moguće slati i poštom na adresu župe Popovače: Župa sv. Alojzija Gonzage, prijedlozi za Sinodu, Kutinska 8, 44317 Popovača.

Naše pastoralno i ekonomsko vijeće se 15. prosinca 2022. sastalo kako bi raspravilo temu koja je prva došla iz Biskupije.

Nakon pozdrava župnika preč. Marka Karače, i molitve za Sinodu, vlč. Janko Lulić progovorio je o pojmu, svrsi, cilju, sazivu i povijesti sinoda u crkvi, te konkretno o tome kako će izgledati naša sisačka sinoda.

Potom se razgovaralo o prvom dijelu kateheze koja je dostavljena na župu, a koja se tiče liturgijskog slavlja.

Čuli su se razni prijedlozi i razmišljanja o npr. važnosti tišine prije i za vrijeme mise, gesta svećenika i naroda tijekom mise, ponašanja nakon završnog blagoslova, važnosti pristupanja sakramentu pomirenja i drugo.