Blagoslov početka radova na katedrali

Objava: 30.01.2023

Biskup Vlado Košić blagoslovio je u petak, 27. siječnja 2023. gradilište i početak radova na tri najteže oštećene crkve u potresu: katedrale Uzvišenja sv. Križa u Sisku, sv. Marije Magdalene u Selima i sv. Nikole i Vida u Žažini.

Blagoslovu su uz predstavnike izvođača radova nazočili i domaći župnici Marko Karača, Dragutin Papić i Ilija Piličić te zainteresirani vjernici koji nisu krili radost što se nakon dugog iščekivanja konačno krenulo u obnovu.

Osim za ove tri, u srijedu 25. siječnja potpisani su ugovori s izvođačima radova za obnovu još šest crkvi stradalih u potresu koje se financiraju sredstvima iz Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija RH.

Nakon propisanog postupka za konstrukcijsku obnovu katedrale Uzvišenja sv. Križa u Sisku i kapelu sv. Ivana i Pavla u Gori izabrana je tvrtka GME d.o.o. iz Sunje, za crkvu sv. Marije Magdalene u Selima, Uznesenja BDM u Gori, sv. Antuna Padovanskog u Bučici i Uznesenja BDM u Pokupskom izvođač je tvrtka Spegra d.o.o. iz Splita, a radove na crkvi sv. Nikole i Vida u Žažini, sv. Martina u Pisarovinskoj Jamnici i Majke Božje Snježne u Dubrancu izvoditi će Tehnika d.d. iz Zagreba.

Radovi će sigurno trajati duže vrijeme nakon čega će naša katedrala zasjati punim sjajem.

Hvala Bogu što naša župna zajednica, živa Crkva, u ovim izazovnim vremenima i dalje živi nalazeći snagu u Euharistiji i župnom zajedništvu.