Dječje hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj

Objava: 30.05.2024

U subotu 25. svibnja 2024. u šest sati ujutro najmlađi naši župljani (ovogodišnji prvopričesnici, Dječji zbor „Križ ljubavi“ i ministranti) uputili su se na hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj u Rijeku. Radost, pjesma i molitva krunice u autobusu učinili su dolazak u Rijeku iznimno brzim bez ikakvih dužih čekanja. U autobusu su vjeroučenici naučili važne informacije o mjestima koje ćemo posjetili kako bi po povratku mogli sudjelovati u nagradnom kvizu.

U svetištu Majke Božje Trsatske dočekao ih je i pozdravio gvardijan svetišta fra Krunoslav Kocijan. Vjeroučenici su također imali priliku za svetu ispovijed. Svetu misu predslavio je fra Marin Grbešić koji je vjeroučenicima ispričao o povijesti trsatskoga svetišta i Nazaretskoj kućici.

Nakon molitve i obilaska oko čudotvorne slike Majke Božje Trsatske otišli su u Zavjetnu kapelu. Fra Marin im je objasnio zašto se u toj kapeli nalaze zavjetni darovi. Posebno im je svratio pozornost da oni u svojoj samostanskoj riznici čuvaju dar Tome Erdodya Bakača i blaženoga Alojzija Stepinca. Nakon svete mise i razgledavanja trsatskoga svetišta ispred crkve je uslijedilo slikanje sa trsatskim hodočasnikom svetim papom Ivanom Pavlom II. koji je na svom 100. putovanju posjetio Rijeku i Svetište Majke Božje Trsatske.

U popodnevnim satima  uslijedio je piknik te igranje društvenih igara. Oko 14 sati posjetili su samostan sestara milosrdnica u Rijeci. Sestra Gracijana Prodan upoznala ih je sa djelatnošću sestara u Rijeci. Sestre u Rijeci imaju Kuću utočišta u  kojoj se brinu za beskućnike grada Rijeke. Osim što beskućnici mogu doći u Kuću utočišta na sva tri obroka imaju mogućnost okupati se te su uključeni u razne radionice i projekte, a imaju i zdravstvenu zaštitu. Sestre također imaju kuću s. Žarke u kojoj mogu prespavati bolesnici koji dolaze na liječenje u Riječku bolnicu zbog kemoterapije.

Nakon upoznavanja da životom i djelovanjem sestara u Rijeci sestre su djecu u samostanskoj blagovaonici počastili keksima, grickalicama i cedevitom.

Prije povratka kućama prošetali su se Riječkim korzom i pojeli sladoled.

Hvala dragom Bogu što ih je čuvao tijekom vožnje i hodočašća. Hvala vozaču Zvonku koji ih je sigurno odvezao na odredište i vratio kući. Hvala župniku Marku koji im je omogućio hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj. Hvala đakonu Frani i voditeljici zbora Mariji koji su brižno pazili na svu djecu. Hvala roditeljima koji su  povjerili svoju djecu i omogućili im jedno nezaboravno iskustvo.