ROBERT JAKICA - novi đakon u našoj župi

Objava: 07.01.2016

Mnogi župljani ga već poznaju i s radošću pamte njegovo orguljanje i lijepo pjevanje psalama i tužaljki.

Robert je rođen u Petrinji 4. svibnja 1984. godine, od roditelja Ankice i Milivoja. Završio je osnovnu školu i opću gimnaziju u Petrinji i osnovnu i srednju glazbenu školu u Sisku. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2009. godine orgulje u klasi profesora Maria Penzara. Koncertirao je u zemlji i inozemstvu, a od brojnih koncerata poseban je i neusporediv njegov nastup u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Za svoje umijeće dobio je brojne regionalne i državne nagrade.

Radio je na Međubiskupijskom sjemeništu kao profesor klavira i orgulja, kao i u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku. Tada ipak, poziv koji je osjećao godinama, postaje toliko snažan i upisuje se 2010. godine u Nadbiskupijsko bogoslovno sjemenište i Filozofsko teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu.

Po rukama sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, Robert je zaređen za đakona u petrinjskoj crkvi svetog Lovre u subotu 31. listopada 2015. godine (zajedno s Ivanom Petrovićem i Marijanom Štinglom). Za svoje đakonsko geslo izabrao je redak iz poslanice svetog Pavla Rimljanima:

“Svaki od nas neka ugađa bližnjima na dobro, na izgrađivanje.”

Dekretom sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, određeno je da đakonsko-pastoralno služenje (ili đakonsko-pastoralni praktikum) obavi upravo u našoj Katedralnoj župi.

Što rade đakoni? Đakoni “ojačani sakramentalnom milošću služe Božjem narodu u zajednici s biskupom i njegovim svećenstvom, u službi liturgije, propovijedanja i ljubavi. Služba đakona, kako mu odredi mjerodavna vlast: svečano krstiti, čuvati i dijeliti Euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predvoditi bogoslužje i molitve vjernika, dijeliti blagoslovine, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.” (LG 29)

Robert je već dobio i druga zaduženja: voditelj je Biskupijskog mješovitog zbora i Katedralnog mješovitog zbora, a petkom poslije večernje svete mise predvodi Biblijska razmišljanja.

Sretni smo i zahvalni što je Robert došao u našu župu, zaželimo mu dobrodošlicu i uključimo u naše svakodnevne molitve. “Čuvao te Gospodin od zla svakoga,

Čuvao dušu tvoju.

Čuvao Gospodin tvoj izlazak i povratak, Odsada dovijeka” (Ps 121, 7-8)

 

Spomenka Jurić

_____________

Preuzeto iz: KRIŽ LJUBAVI, list katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa, Sisak, br. 74, prosinac 2015., str. 15