Đakoni hodočastili u Sisačku biskupiju

Objava: 01.02.2016

Dijecezanski i redovnički đakoni, polaznici programa Đakonske pastoralne godine koju priređuje Nadbiskupski pastoralni institut u Zagrebu bili su u nedjelju, 31. siječnja 2016. godine, na Duhovno-studijskom putovanju u Sisačku biskupiju.

Uz stručno i duhovno vodstvo voditelja Đakonske pastoralne godine i ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta izv. prof. dr. sc. Josipa Šimunovića i duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati vlč. Ivana Grbešića, đakoni su najprije hodočastili u biskupijsko svetište Majke naših stradanja u župi Gora.

Potom su hodočastili svetom Lovri u istoimenu župu u Petrinji gdje su uz dekana petrinjskog dekanata preč. Josipa Samaržiju i vjernike župe slavili svetu misu.

U poslijepodnevinim satima đakoni su posjetili župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a župu i pastoralno djelovanje u njoj predstavio je župnik vlč. Branko Koretić.

Posljednja točka đakonskog hodočašća bio je Veliki Kaptol, sjedište Sisačke biskupije i katedrala Uzvišenja Svetog Križa. Đakone su srdačno dočekali kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača. Mons. Cvitkušić, đakone hodočasnike upoznao je s poviješću jedne od najstarijih biskupija na području današnje Hrvatske, a čiji je zaštitnik sv. Kvirin, biskup drevne Siscije koji je djelovao na prijelazu iz III. u IV. stoljeće. Siscijanska biskupija prestala je djelovati u X. stoljeću , a ponovno je uspostavljena bulom „Antiquam fidem" pape Benedikta XVI., a za prvog biskupa ponovno uspostavljene Sisačke biskupije papa je imenovao mons. dr. Vladu Košića. Potom im je govorio o povijesti župne crkve i Katedrale Uzvišenja Sv. Križa, njezinoj ljepoti i izgledu kroz dugu povijest.

Đakoni su duhovno-studijsko putovanje završili molitvom srednjeg časa u sisačkoj katedrali te se vratili u Zagreb gdje nastavljaju s četvrtim studijskim tjednom u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu.