TRIBINA "POBAČAJ - OSLOBOĐENJE ILI ROBOVANJE"

Objava: 06.03.2016

Mladi iz organizacijskog tima molitvene inicijative „40 dana za život – Sisak“ organizirali su  5. ožujka 2016. godine tribinu pod nazivom s temom "Pobačaj - oslobođenje ili robovanje" u pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“. Na tribini su sudjelovali gosti predavači Iva Matijašević, voditeljica udruge Betlehem u Sisku, Vida Bašić, defektologinja i voditeljica udruge „Vjera i svjetlo“ za Sisačku biskupiju te vlč. Janko Lulić, duhovnik organizacijskog tima „40 dana za život“ i vicekancelar Sisačke biskupije. Tribina je zamišljena pokazati kontrast između posljedica pobačaja na psihičko i fizičko zdravlje, kao i duhovno, a tribini se pridodalo informiranje okupljenih o sindromu Down, koji je često razlog iz kojeg ginekolozi nude abortus majkama kao jedino rješenje.

Tribinu je otvorila Iva Matijašević koja se osvrnula na pobačaj kao čin koji uništava tjelesno i psihičko zdravlje žene. Navela je neke primjere iz prošlih vremena kako su se radili abortusi, te kako se pojavom katoličanstva odnos prema samom plodu koji se treba donijeti na svijet - mijenjao. Dotakla se i zakona iz ne tako davnih vremena koji je svaku majku i oca koji se odluče na pobačaj automatski osuđivao na zatvorske kazne od 6 mjeseci do 3 godine. Navela je i niz primjera iz vlastitog života i područja na kojem djeluje kao voditeljica kuće Betlehem.

Vlč. Lulić se osvrnuo na društvo u cjelini koje često traži bolje prilike, bolja vremena te napominje da se mi kao društvo moramo iz korijena promijeniti, prihvatiti da kako god nazovemo taj sam čin - to i dalje ostaje ubojstvo najmanjih. Naveo je i osobni primjer o tome da je upravo njegova majka bila u toj situaciji da pobaci njega i zahvalan je Bogu i roditeljima na daru života. Istaknuo je da osobe koje se nađu pri takvoj odluci koja se u prvi mah čini teška, da rođenjem tog djeteta stvaraju mogućnost donijeti na svijet novog Einsteina, odličnog liječnika ili vjeroučitelja ili vrhunskog sportaša. Vlč. Lulić dao je podršku Inicijativi i moliteljima te rekao da svakodnevno ima u nakanama svakog od članova inicijative. Oni su ga se posebno dojmili, jer stoje gore i mole u tišini, ne buče i ne galame, ne paradiraju ili mašu parolama, već u tišini daju glasnu podršku medicinskom osoblju, trudnicama i majkama koje to tek trebaju postati.

Vida Bašić, defektologinja koja vodi udrugu  „Vjera i svjetlo“, kratko se osvrnula na činjenicu da glavna zadaća društva i svih ustanova za pomoć osobama koje imaju Down sindrom, je što bolja uključenost u društvo, osposobljavanje svih da budu što funkcionalniji i spremniji za suživot s ostalima u društvu. Rekla je da iako imaju kromosom viška i on ih čini drugačijima, taj kromosom itekako duplo više od nas dijele bez prestanka, kroz ljubav i osjećaje, bolje od svakog zdravog čovjeka, iskrenije i prisnije. Navela je više primjera roditelja koji nemaju snage zadržati to dijete, već se uplaše i pobjegnu od odgovornosti, a upravo u toj odgovornosti leži srž problema. Majka ne bi smjela zazirati od odgovornosti, bilo njeno dijete zdravo ili s poteškoćama, drugačije ili jednako. Majčina ljubav prema djetetu mora biti jednako jaka! istaknula je gđa. Bašić. Na kraju je zaključila izlaganje mišlju da društvo treba više dati da se odnos prema djeci s invaliditetom i drugim poteškoćama podigne na viši nivo.

Na kraju predavanja i izlaganja, mlada majke Romana posvjedočila je svoj osobni put koji ju je doveo do kuće Betlehem, od trenutka kada je saznala da je trudna, do osobnih crtica koje su ju dovele do stanja u kojem je dan danas i sve do trenutka kada je shvatila da nije sama i da ima obitelj koja joj je odavno trebala, a koju nije imala zbog specifične životne situacije.

Na kraju se svima obratio i Antonio Tompić, voditelj  Inicijative "40 dana za život - Sisak" koji je obećao da će molitelji biti ustrajni, vjerni i čvrsti u molitvama da se ovaj gnjusni čin zaustavi, i da se volja Božja ostvaruje dovijeka. Izrazio je zadovoljstvo i sreću što je okružen pozitivnim mladim i starijim ljudima, željnih suradnje, žrtve i odricanja da se našim sugrađanima dokaže kako je potrebna transformacija svijesti, preokret u glavama i srcima, kako bi se maknuo ovaj čin iz svakodnevice ljudi. Naglasio je da osim što mole molitelji za medicinsko osoblje, trudnice, da mole i jedni za druge, što Bog sigurno blagoslivlja i vidi, jer u prilog svemu govori činjenica da su jedni drugima potpora, desna ruka i da se jasno zna tko je za što sposoban i u čemu je dobar, kao što je Bog tražio da činimo sa talentima koje nam je dao.

Na kraju tribine đakon Robert Jakica blagoslovio je Inicijativu, zahvalio Bogu za sve koji su se okupili te pozvao okupljeni da nastave druženje u dvorani uz malu zakusku.

Sanja Sklizović uz glazbenu pratnju Borne i Juraja Brlića uljepšali su ovu večer pjesmom „Oči u oči“.

A. T.