UPOZNAVANJE S MISIJAMA

Objava: 10.03.2016

Poticaji i saznanja o misijama za mlade u Sisku

Jedan od svojih redovnih susreta subotom navečer, 13. veljače mladi sisačke Katedralne župe Uzvišenja sv. Križa posvetili su misijama i aktivnostima hrvatskih misionara u svijetu. Susret koji je vodio vlč. Mario Šagolj, župni vikar, otvoren je molitvom i kratkom najavom teme. Uslijedilo je predavanje s početnim pitanjem „Tko su članovi Crkve?“ i pregledom djelovanja Crkve u zajednici. Predstavljena je Nacionalna uprava papinskih misijskih djela, polja na kojima radi, te četiri ogranka misijskih aktivnosti.

Mladi Siščani sa zanimanjem su slušali o počecima različitih službi te uspjesima koje su one polučile, kao i njihovim današnjim potrebama. Pročitali su pisma djece i mladih iz Afrike u kojima govore o svom školovanju, sakramentima, ali i o nevoljama koje ih okružuju: siromaštvu, smrti roditelja, djeci-vojnicima... Lijepa i potresna svjedočanstva približila su život u katoličkim misijama, u zajednicama u nastajanju, mladima u Hrvatskoj, koji ponekad i nisu svjesni u kakvom blagostanju živimo. Također je ustvrđeno da sve više misija daje i duhovne plodove, mlade redovnice, redovnike i svećenike, pa nije rijetka situacija da zbog pomanjkanja domaćih duhovnika u Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama razvijene, ali ateizirane Europe, dolaze svećenici iz nekadašnjih misija. Tako oni kojima smo mi pomagali i širili radosnu vijest danas dolaze u Europu vratiti je na put Kristova Evanđelja.

U drugom dijelu predavanja prikazane su fotografije iz života i rada misionara u svijetu. Posebno su istaknuta dvojica pokojnih misionara: fra Vjeko Ćurić, poznat kao „afrički Oskar Schindler“, koji je u Ruandi djelovao tijekom teških i mučnih ratnih godina, te sv. Damian de Veuster, flamanski misionar iz 19. stoljeća poznat po odlasku u koloniju gubavaca.

Na završetku su mladima predstavljene akcije pomoći misijama koje se provode i kod nas uz pomoć kartonskih „kućica“ za skupljanje kovanica, misijskih narukvica i misijskih krunica u pet boja koje označuju pet kontinenata. Okupljena zajednica mladih rado se odazvala pozivu, zahvalili su vlč. Mariju što im je približio ovu temu, te su izrazili nadu da ćemo svi skupa bolje upoznati misijska djela Crkve.

Velimir Benić