ARHEOLOŠKI PARK "SISCIA IN SITU"

Objava: 29.10.2015

Puno puta rimske zidine ispred naše Katedrale koristimo kao kulise - npr. kada su bile uprizorene žive jaslice ili Križni put, kao i kada su nas posjetili Vodički žudije 2012. godine. Često ih gledaju turisti koji navraćaju u naš grad, a i mnogi među nama ne znaju točno što predstavlja taj lokalitet pod nazivom "Siscia in situ". 

Osim toga, često vidimo djecu kako nakon nedjeljnih misa, ali i u drugo vrijeme, hodaju tim zidinama, dok ih roditelji gledaju samo povremeno vičući da paze da ne padnu.

Sve su to razlozi zašto smo se obratili Gradskom muzeju Sisak s pitanjem koliko su vrijedne ove iskopine i radi li se stvarno šteta ako se po njima hoda.

Njihov odgovor vam prenosimo u cijelosti:

"U gradu Sisku, gradu bogate baštinske ostavštine na svakom koraku moguće je vidjeti objekte arheološke, spomeničke, arhitektonske te prirodne baštine. Gradski muzej Sisak kontinuirano provodi razne aktivnosti zaštite i prezentacije tih objekata diljem grada. Osim konkretnih aktivnosti radi se i na preventivnoj zaštiti, tako se provode edukativni programi kojima pokušavamo raditi na baštinskom opismenjavanju naših sugrađana.

Arheološki park Siscia in situ koji se nalazi ispred sisačke Katedrale, predstavlja jugozapadni bedem s kulom s kraja 2. .- početka 3. stoljeća, dok se s unutarnje strane bedema nalaze ostaci horreuma- žitnice sagrađene početkom 4. stoljeća. Sva arheološka baština se štiti od negativnih utjecaja atmosferilija, ali nažalost ništa ne može pomoći od fizičkog uništavanja.

Jedan od glavnih razloga fizičkog propadanja ovog lokaliteta je i kontinuirano razaranje i rasklimavanje građevnih elemenata (rimska opeka i kamen) koji nastaju udaranjem, bacanjem građe po njima i hodanje po zidinama. Osim fizičkog oštećenja zidina koje nastaju hodanjem po istim, moguće je i ozljeđivanje samih ''hodača'' što je možda najgore od svega.

Ukoliko želimo očuvati našu baštinu za nove generacije i pokazati svima kako je Sisak lijep grad moramo i možemo zajedničkim trudom to i napraviti!"

Evo dragi naši župljani i posjetitelji, sjetite se ovih riječi kada slijedeći puta prolazite kraj ovog lokaliteta.