DJEČJI ZBOR „KRIŽ LJUBAVI“

Objava: 19.11.2015

U Dječjem zboru "Križ ljubavi" Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku ima dvadesetak članova. Zbor okuplja djecu od 6 godina do  srednje škole. Održavamo probe subotom u 11h, a po potrebi i više puta tjedno. Osim pjevačkih proba, prigode su to i za molitvu i ugodno druženje. Pjevamo svake nedjelje na „dječjoj“ Svetoj misi u 11.30 sati.

Dječji zbor je u Župi djelovao dugi niz godina, pod vodstvom časne sestre Marte Barišić. Nakon nekoliko godina prekida, u rujnu 2007. ponovno je pokrenut rad zbora, na inicijativu novoga župnika, mr. Antuna Sentea ml. Vodstvo zbora preuzela je Ivanka Krnic, a instrumentalnu pratnju Dolores Šimunović. Danas dječji zbor djeluje pod vodstvom brata i sestre,  Borne i Terezije Brlić.

Nastupi na smotrama dječjih župnih zborova Zlatna harfa 2008.  u Zaprešiću i Zlatna lira 2008. u Rakitju  označili su naše prvo predstavljanje izvan župe. Već sljedeće godine, 2009., bili smo domaćini 25. Zlatne harfe Zagrebačke nadbiskupije. Tako je Zlatna harfa prvi put održana u Sisku. U što boljem predstavljanju na ovim smotrama pomažu nam članovi istoimenog zbora mladih župe Uzvišenja Svetog Križa, obogaćujući naše pjevanje instrumentalnom pratnjom.

Da je naše pjevanje i radost muziciranja primijećeno i izvan crkvenih okvira dokazuje poziv za nastup na otvaranju sisačkog rodilišta krajem 2009. godine, što smo s radošću prihvatili. Vesele nas i zajednički nastupi sa Župnim zborom „Sveta Cecilija“ i Zborom mladih „Križ ljubavi“, koje ostvarujemo u važnim prigodama za našu župu.

2010. godine sudjelovali smo na tri smotre dječjih crkvenih zborova. Pjevali smo na 26. Zlatnoj harfi Zagrebačke nadbiskupije, koja je održana u Sesvetama, te na Zlatnoj liri u Rakitju. Posebno smo ponosni na 1. Zlatnu harfu Sisačke biskupije, kojoj smo bili domaćini.

Radujemo se ovakvim smotrama zbog novih pjesama koje nastaju za takve prigode. Za nas ih je stvarala Dolores Šimunović, uglazbljujući stihove Nikoline Mesić. Nadamo se da će, uz Božju pomoć,  biti još puno novih autorskih pjesama . Sudjelovanjem na smotrama dječjih crkvenih zborova stječemo mogućnost druženja i sklapanja novih poznanstava i suradnje s djecom iz drugih župa, te slavljenja Boga zajedničkom pjesmom. Rezultat svega navedenoga je naš prvi CD, koji nas je jako razveselio, ali i dao  nam poticaj za daljnji, još bolji rad.

 Ponosni smo što smo dječji zbor iz ponovno oživljene Sisačke biskupije, iz Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa. Velika potporu našem radu pružaju naš župnik Marko Karača, kapelan Mario Šagolj, časne sestre Mirjana i Karla i biskup Vlado Košić. Hvala im na tome!