KATEDRALNI PJEVAČKI ZBOR „SV. CECILIJA“

Objava: 19.11.2015

Pod imenom „Sveta Cecilija“ u župi Uzvišenja Svetog Križa u Sisku , već punih 87 godina djeluje mješoviti pjevački zbor. I prije te davne 1928. godine, iako nema mnogo zapisa o tom, u našoj crkvi lijepo se pjevalo, posebno za vrijeme maestra Matije pl. Ivšića tadašnjeg kapelana (1918 -1927), rođenog sišćana, župljana crkve Uzvišenja Svetog Križa (rođen u selu Bok 1984 godine, umro 1963 godine).
U svom dugogodišnjem djelovanju značajanu ulogu u radu zbora, dale su časne sestre milosrdnice, kao orguljašice i voditeljice, sestre Alma, Anita, Branka i Marta. Već tada zbor pored pjevanja na misnim slavljima sudjeluje u obilježavanju važnijih događaja u gradu Sisku, a često puta se pojavljuje i kao organizator nekih kulturnih događaja.
Nakon manje stagnacije u radu zbora u ratnim i poratnim godinama Drugog svjetskog rata, značajniji zamah u svom radu zbor postiže koncem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada dolazi do veće generacijske smjene pjevača i uključivanje srednjoškolske mladeži u rad zbora.
Današnji sastav zbora „Sveta Cecilija“ broji oko 25 članova. Već šest godina voditeljica zbora je dr. sc. Jelena Blašković, prof. crkvene glazbe, a vjerna pratiteljica na orguljama, dr.med. Marijana Boček.
Oživljavanjem Sisačke biskupije, za svečano liturgijsko slavlje trebalo je osnovati i kvalitetan biskupijski zbor.Inicijativom i zalaganjem novoimenovanog biskupa dr. Vlade Košića i tadašnjeg župnika mr. Antuna Sente ml. formiran je novi mješoviti Biskupijski zbor. Osnovu toga zbora čine članovi župnog zbora „Sveta Cecilija“ sa svojom voditeljicom i orguljašicom. Vijest da je Sisak ponovno dobio Biskupiju, kod nas članova zbora izazvala je veliku radost i ushićenje, te dalo novu snagu za još kvalitetniji rad.
Danas oba zbora gotovo sve skladbe poznatih autora crkvene glazbe izvode višeglasno, uglavnom četveroglasno. Zbor svojom kvalitetom pjevanja dostojno predstavlja našu župu, biskupiju i grad. Sva liturgijska slavlja kao i obilježavanje svih važnijih crkvenih blagdana animira zbor „Sveta Cecilija“. Pored toga zbor je nastupao u mnogim drugim vjerskim događajima, u našem gradu kao i drugim župama i biskupijama.
Uvježbavajući pjevati glazbene skladbe Matije Ivšića zbor je ove godine htio obilježiti 120-tu godišnjcu rođenja njegova i 50-tu godišnjicu smrti, te je zajedno sa dva zbora iz Zagreba ; Mješoviti župni zbor „Sveti Matija „ iz Dugava, sa dirigentom Tihomirom Prša, prof crkvene glazbe, i zbor Collegium pro Musica sacra, sa muzičkom voditeljicom č.s. Cecilijom Pleša, održao koncert u našoj Katedrali, zagrebačkoj Katedrali kao i u đakovačkoj Katedrali. U planu je još nekoliko gostovanja s istim programom u drugim biskupijama. Izvođenje skladbi ovog našeg sugrađanina, ocjenjeno je vrlo pozitivno i kvalitetno od strane mjerodavnih glazbenih kritičara.
Zbog privremene odsutnosti prof. Jelene Blašković (stručno usavršavanje), zborove će voditi ovogodišnji đakon Robert Jakica, koji je diplomirao orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
U radu zbora ima i određenih teškoća pa samim time i prostora za daljnje napredovanje i poboljšanje. Zboru sigurno treba novih mlađih članova muzički obdarenih, napose muških, kojima bi članstvo u zboru bilo čast i zadovoljstvo, a ponekad i žrtva. Za pjevanje u zboru nije potrebna nikakva formalna muzička naobrazba, već je potrebna volja i dar Božji za pjevanje. Ako ga imamo , nemojmo biti nezahvalni dragome Bogu koji nam ga je dao, a da ga ne koristimo Njemu na slavu. Zato dođite da pjesmom zajedno slavima Boga. Pjesmom se i dvostruko molimo i utječemo, tražimo i dobivamo milost, a nagrada će sigurno stići.
Sveta Cecilija, zaštitnica pjevača, sigurno će nam pomoći.

Antun Gregec, prof.