MARIJINA LEGIJA

Objava: 27.11.2015

 

Prezidij Marijine legije „Ruža otajstvena“

 

Prezidij je osnovan u prosincu 1998. godine i od tada djeluje na poručju župe, a po potrebi i šire. Radili smo i na osnivanju prezidija u drugim župama. Broj članova se mijenjao, a  pretprošle godine toliko se povećao da nastaje još jedan prezidij „Vrata nebeska“ .

U prezidiju trenutno djeluje 7 aktivnih članova:

Suzana Vogrinc- predsjednica, Dijana Šrut- dopredsjednica, Velimir Franjko- tajnik, Dubravka Lučan- blagajnica, Eleonora Šarić, Marija Nemeth i Marica Lovrečić.

Rad prezidija molitvom podupire 50 molitvenih članova, među kojima ima svećenika i časnih sestara. Bez molitvene potpore rad prezidija nebi bio moguć.

Od samog osnutka prezidij posjećuje štićenike doma umirovljenika, koje sve ovo vrijeme, jednom tjedno, okuplja na molitvu krunice. Posebna pozornost posvećuje se i bolesnima i nemoćnima u stacionaru. Naši apostolati odvijaju se i u sisačkoj bolnici gdje također želimo donijeti nadu i utjehu, a osobito nas raduje kada netko bude potaknut na primanje sakramenata. Posjećujemo naše molitvene članove, svima koji požele donosimo kip Gospe fatimske, a mnogi nam svjedoče da su upravo tada na poseban način osjećali Marijinu prisutnost. Molimo za nerođene, dijelimo medaljice, krunice, razgovaramo...

Naš rad zasnovan je na sjedinjenju s BD Marijom, vjerujemo da Ona najbolje upravlja našim molitvama, vremenom i djelima, te da nas najsigurnije vodi k Isusu.

 

Prezidij Marijine legije „Vrata Nebeska“

 

Nada Berc – predsjednica, Marija Polanščak – zamjenica, Vesna Celić – tajnica, Mirela Mrmić – blagajnica, Ankica Arabadžić, Ivan Arabadžić, Tomislav Martinatto.

U ovom prezidiju djeluje deset molitvenih članova čija važnost je vrlo velika u radu Marijine legije, jer bez moltvene potpore niti djelatno članstvo ne može obavljati brojne apostolate.

Sve što radimo, radimo s Marijom, za Mariju i po Mariji, a Ona nas privodi Euharistiji i Isusu.

Marijina legija je katolička apostolska zajednica osnovana 1921. godine u Dublinu u Irskoj a koja se u međuvremenu raširila gotovo po čitavome svijetu.

Utemeljitelj Marijine legije je Frank Duff, rođen 7. lipnja 1889. u  Dublinu u Irskoj a umroo 7. studenog 1980. u Dublinu.

Godine 1913. stupa u društvo sv. Vinka Paulskog prihvativši duh ove zajednice.

7. rujna 1921. Frank Duff osniva Marijinu legiju čiji je osnovni cilj duhovna izgradnja svojih članova i širenje Božjeg Kraljevstva po Mariji.

Marijina legija danas u svijetu broji približno 12 milijuna članova u 2000 biskupija.

Pokret su isključivo osnovali i širili laici pod crkvenim vodstvom.

Od osnivanja je oko 4000 članova legije poginulo za svoju vjeru, a preko 20000 ih je završilo u zatvorima.

U Hrvatskoj Marijina legija djeluje od 1960. godine i danas ima više od 130 aktivnih zajednica i više od 430 molitvenih zajednica.

Rad legije prožet je odanošću Mariji koja je naša zagovornica, pomoćnica i posrednica.

Prezidij Vrata Nebeska ima susrete svake srijede u 17.00 sati u maloj dvorani Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ u našoj župi.