ZAJEDNICA VJERA I SVJETLO

Objava: 19.11.2015

Na poticaj Jean Vaniera i Marie-Helene Mathieu, na hodočašću u Lurd 1971. godine nastao je pokret Vjera i svjetlo. To je duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Rođen je iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima, pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi. Osobe s intelektualnim teškoćama imaju bitnu ulogu u ljudskoj zajednici, društvu i Crkvi. Kako bi mogle razvijati svoje darove i napredovati, potrebno im je da budu integrirane i da imaju priliku sudjelovati u životu ljudske zajednice, da daju i primaju.

Vjera i svjetlo je pokret zajednica. U srcu tih zajednica su osobe s težim ili lakšim intelektualnim poteškoćama: djeca, adolescenti ili odrasli. Okružuju ih njihove obitelji i prijatelji, posebno mladi. Vjera i svjetlo pruža osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost prepoznavanja i korištenja svojih darova te otkrivanja radosti prijateljstva. Roditeljima, Vjera i svjetlo pruža potporu u kušnjama, omogućuje im jasnije primjećivati unutarnju ljepotu njihova djeteta. Mnogi od njih s vremenom i sami postaju potpora i izvor snage drugim roditeljima koji su u žrvnju vlastitih patnji i svakodnevnih teškoća. Braća i sestre osoba s hendikepom pozvani su prepoznati kako osoba s hendikepom može biti izvorom života i jedinstva. Ako je poremetila njihove živote, može ih i promijeniti, preobraziti.

Zahvaljujući osobi s intelektualnim teškoćama prijatelji također počinju otkrivati svijet različit od svijeta suparništva, novca i materijalnih užitaka. Slaba i neznatna osoba poziva ih u svijet nježnosti i vjernosti, slušanja i vjere. U današnjem svijetu u kojem vlada kult razuma i sposobnosti, koji želi pregaziti slabe, Vjera i svjetlo svjedoči da slabost može biti izvorom života, da su ljubav i prihvaćanje mogući, da razlike među ljudima nisu nevolja nego blagoslov.

To je prvenstveno evangelizacijski pokret koji organizira redovite, uglavnom mjesečne susrete za vrijeme kojih se kroz razgovor, slušanje, molitvu, druženje i slavlja stvara zajednica koja živi i naviješta evanđeoske vrednote te otkriva duhovnost malenosti.

To nisu životne zajednice (u kojima osobe zajedno borave 24 sata – op. prev.), nego se članovi redovito susreću i međusobno se povezuju vezama koje, kroz dijeljenje njihovih poteškoća i nada, slavlja, molitve i Euharistije i/ili drugih vjerničkih slavlja, postaju sve dublje.  Ove zajednice obično okupljaju tridesetak osoba.

Vjera i svjetlo u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine. Otada se tiho i neprimjetno širi stvarajući nove zajednice ljubavi i prijateljstva. Danas u Hrvatskoj postoji dvadesetak zajednica.

Zajednica je mijenjala mjesto okupljanja, od Ksavera preko Samostana sestara milosrdnica u Frankopanskoj do župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Kada je zajednica počela okupljati prevelik broj osoba podijelila se 1997. godine na tri zajednice. Duhovnici koji su zbog službe premještani u druge gradove, često bi sa sobom ponijeli i sjeme Vjere i svjetla i ostajali vjerni daru koji su primili. Tako su krajem 90-tih nastale zajednice u Belišću, Zadru, Rijeci, Čakovcu i Đakovu, Osijeku. Od 2000. nadalje ubrzano raste broj zajednica. Osnivaju se zajednice u Donjem Miholjcu, još jedna u Zagrebu i Osijeku, tri zajednice u Vinkovcima, Valpovu, Virovitici, Ivankovu, Vukovaru, Županji, Čepinu, Đurđevcu i Kloštru Podravskom, Koprivnici, Zaprešiću, Sisku…

Članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ Sisak